Restaurang i kulturell miljö med mat av lokala råvaror, levande musik med inriktning på jazz, konstutställningar och öppen scen.

Jazzomat finns på järnvägstationen i Luleå.

Öppettider:
fredagar och lördagar
Kl. 18 - "Round Midnight"

Boka bord på info@jazzomat.se

0920-15 444Jarl Lindblad

målningar

2 juni–4 augusti 2007

 

Jarl Lindblad föddes i Norsjö i Västerbotten 1940. Hans finska mor arbetade under andra världskriget med att hjälpa finska krigsbarn till Sverige. Efter krigets slut återvände Lindblad till Finland.

Som tjugoåring gick han en 2-årig fönster-
dekoratörsutbildning och arbetade sedan som dekoratör i olika varuhus under några års tid. Därefter utbildade han sig till skådespelare och kom att under resten av sitt yrkesverksamma liv arbeta inom teatern, både som skådespelare, scenograf och regissör.

1979 återvände han till Sverige och jobbade bl.a. på Norrbottensteatern och som konstnärlig ledare för Seskaröspelen.

Måleriet har alltid varit ett viktigt inslag i Jarl Lindbergs liv, men det var först sedan han pensionerades år 2000, som han fick möjlighet att ägna så mycket tid som han ville åt sitt målande.

"Att måla är för mig ett behov, helt enkelt." säger Jarl Lindblad. "Det måste vara roligt, annars är det ingen idé att hålla på. Och jag har för det mesta väldigt roligt när jag målar. När det är som roligast befinner jag mig i ett riktigt lyckorus, ett flow!"

Nu för tiden kallar sig Jarl Lindblad "frilans-
pensionär". "Jag gör allt möjligt, någon liten filmroll ibland till exempel. Men mest av allt målar jag."

Jarl Lindblad ställer helst ut i mindre samman-
hang, han söker sig inte till etablerade gallerier eller konsthallar. "Jag målar vanliga motiv för vanliga människor, till ovanligt låga priser!"

Han målar helst i olja, men har på senare tid försökt bli vän med akrylfärgen. "Akryl lämpar sig bäst för snabbstudier har jag upptäckt. Jag gör hellre så än att teckna när jag studerar mina motiv, att teckna går för långsamt för min smak. Jag tycker om när det går snabbt."

De fjorton målningar som visas på utställningen är så gott som uteslutande färska alster, producerade under det senaste året. Sedan han pensionerades målar han i genomsnitt 30-40 tavlor om året. Han föredrar att måla landskap, havsmiljöer och andra naturmotiv, men en och annan clown eller jazzmusiker dyker också upp i hans tavlor.

Jarl Lindblad kallar sig skämtsamt för "pragmatisk realist" och lever efter mottot:
"Ta det lugnt, ingenting ordnar sig."

Matti Steiger Lundmark

Utställningsinfo

Aktuell utställare:
Lena Sundbom